Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Preminuo Ilija Pantelić

U Novom Sadu je iznenada u 72. godini preminuo Ilija Pantelić, legendarni čuvar mreže Vojvodine, član prve šampionske generacije i jedan od naših najvećih golmana svih vremena.

Preminuo Ilija Pantelić

Rođen je u selu Kozica na Grmeču, 2. avgusta 1942. godine a sportsku karijeru počeo u FK BAK u Beloj Crkvi 1958. godine, nastavio u somborskom Radničkom a 1961. postao član Vojvodine u čijem dresu je do 1969. godine odigrao 348 utakmica.

Inostranu karijeru imao je od 1969. do 1977, kada je sa uspehom čuvao mrežu francuskih prvoligaša Olimpika iz Marseja, Bastije i Pari Sen Žermena.

U dresu Olimpika osvojio je prvenstvo i kup Francuske.

Od 1977.godine, kada se vratio se u Novi Sad, bio je sve vreme uz njegovu Vojvodinu, član stručnog štaba, trener, rukovodilac omladinske škole koja je nedavno ponela njegovo ime, kao i stadion u Novim Kozarcima.

Za nacionalni tim debitovao je 25. oktobra 1964. u prijateljskom meču sa Mađarskom u Budimpešti, a poslednju, 18.utakmicu u dresu sa državnim grbom, odigrao je 10. juna 1968. godine protiv Italije u finalu Kupa evropskih nacija u Rimu, kada je Jugoslavija posle dvomeča sa azurima osvojila srebrnu medalju.

Kao jedan od najboljih jugoslovenskih golmana, vrhunac karijere dostigao je u sezoni 1965/66. kad je sa Vojvodinom osvojio prvu titulu šampiona države.

Bio je komandant odbrane čuvene generacije reprezentacije Jugoslavije u kojoj su nastupali Fazlagić, Damjanović, Holcer, Petković, Osim, Musemić, Džajić, Aćimović, Brzić, Trivić...


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?