Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Srebro za Ivanu Španović

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Cirihu, pošto je u prvoj seriji finala skočila 6,81 metar. Španovićeva je ovim skokom bila najbolja posle prve tri serije, ali je onda Francuskinja Elojz Lezur odskočila izuzetno precizno i „pala“ četiri centimetara dalje (6,85).

Srebro za Ivanu Španović

Ivana je jedina od svih finalistkinja imala svih šest ispravnih skokova, jer su sve ostale konkurentkinje bar po jednom prestupile. Klizavo zaletište nije odgovaralo skakačicama, ali je rođena Zrenjaninka već u prvoj seriji pokazala da je u odličnoj formi. Uz konstantan vetar u prsa od skoro dva metra u sekundi uspela je da sačuva koncentraciju i uz dobar odraz povede trku ka medalji. Doskočila je na 6,81 metar sa čak 12 centimetara „lufta“ ispred odskočne linije, što je bio znatno bolji rezultat nego dan ranije u kvalifikacijama, čime je pritisak prebacila na rivalke. Nisu se sa njim dobro nosile glavne protivnice, dok je Ivana nastavila u dobrom ritmu (6,36 i 6,53 metra). Kada je u konkurenciji ostalo osam takmičarki, Lezurova je „upisala“ tek drugi ispravan skok, ali joj je odličan odraz omogućio da pretekne Španovićevu i obezbedi zlatnu medalju.

Španovićeva je osvojila devetnaestu medalju za Srbiju, a svoju prvu na seniorskim šampionatima Evrope. Na pravi način nastavila je seriju započetu prošle godine u Moskvi na prvenstvu sveta kada je osvojila bronzanu medalju, a već u nastavku sezone imaće priliku da upiše još jedan dobar rezultat, jer je u Dijamantskoj ligi trenutno na drugoj poziciji u svojoj disciplini. Bronza je pripala Ruskinji Dariji Klišini i to tek nakon skoka od 6,65 metara u poslednjoj seriji, do pred koju je Nemica Melani Bauške imala obezbeđeno treće mesto. Međutim, tada su organizatori shvatili da su njen prvi skok „produžili“ za čitava 24 centimetra pa je umesto na 6,79 „pala“ na 6,55 metara i time zauzela tek šestu poziciju.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?