Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Sremska Mitrovica: Gradnja sremske sigurne kuće

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i gradonačelnik Grad Sremske Mitrovice Branislav Nedimović juče su potpisali ugovor o izgradnji Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici i označili početak njene gradnje simboličnim polaganjem kamena temeljca.

Sremska Mitrovica: Gradnja sremske sigurne kuće

Nedimović je istakao zadovoljstvo što će od septembra 2015. godine i ovaj grad moći da svojim građanima ponudi ovu uslugu posebne socijalne zaštite i tako se pridruži i drugim vojvođanskim gradovima kao što su Pančevo, Zrenjanin, Sombor i Novi Sad.

Matić je napomenuo da statistika ne pokazuje znake trenda ozbiljnijeg smanjivanja nasilja nad ženama, a posebno femicida u Srbiji, s obzirom da je do septembra ove godine ubijena 21 žena.

On je pozvao sudske organe da efikasnije i strožije procesuiraju nasilinike, a žrtve nasilja da se ne libe da to nasilje i prijave policiji i potraže zaštitu državnih organa.

Uloga Sigurne kuće nije da reši ovaj problem, već da ponudi zaštitu u najtežem trenutku neposredno posle počinjenog nasilja, a da nakon nje treba da sledi efikasan i sveobuhvatan odgovor sistema koji podrazumeva zdravstenu, socijalnu, psihološku, policijsku i pravosudnu komponentu, naglasio je Matić.

Sremska Sigurna kuća biće veličine 300 kvadratnih metara, nalazi se na bezbednoj lokaciji i imaće kapacitet za smeštaj 20 žena i dece, što je prilagođeno dosadašnjim statistikama o nasilju nad ženama na teritoriji ovog okruga.

Početak izgradnje kuće donacijom od 14,2 miliona dinara obezbedilo je Osnovno javno tužilaštvo Sremska Mitrovica iz sredstava oportuniteta.

Izgradnjom ovog objekta, Sremski okrug postaje peti okrug u Vojvodini koji ima ovakav objekat nakon Zapadno-bačkog, Južno-banatskog, Centralno-banatskog i Novog Sada. Od toga, Fond B92 je izgradio tri kuće: u Zrenjaninu, Somboru i Pančevu.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?