Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Sunčani časovnik u OŠ 'Dušan Jerković' u Inđiji

Na inicijativu geografske sekcije OŠ „Dušan Jerković“ i nastavnice Verice Vojnović i dvorištu Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji postavljen je sunčani časovnik.

Sunčani časovnik u OŠ 'Dušan Jerković' u Inđiji
Foto: indjija.net

Projektovanje i postavljanje sata je delo profesora Milutina Tadića sa Geografskog fakulteta iz Beograda i mr Nataše Stanić iz Beogradske opservatorije. Uz njihovu pomoć đaci su dobili su kako ukras tako i nastavno sredstvo u školskom dvorištu.

Sunčani časovnik je časovnik koji meri vreme prema položaju sunca.

On ima fiksiranu šipku (gnomon) koja baca senku na ravnu površinu koja se zove lice brojčanika ili ploča brojčanika na kojoj su obeleženi sati. Pošto se položaj sunca menja, menja se i vreme koje senka pokazuje. Sunčani satovi mogu da se prilagode svakoj površini na koju fiksirani objekat baca senku.

U Vojvodini postoje sunčani satovi u Somboru, Pančevu, Zrenjaninu, Melencima, Kumanu, Tordi, Bašaidu, Kikindi, Mokrinu i Sremskoj Mitrovici. Od 20. avgusta 2014. sunčani časovnik postoji i u Inđiji, u dvorištu OŠ „Dušan Jerković“.

Na sunčanim satovima su često natpisi ili izreke, a na ovom inđijskom, postavljene su table sa osnovnim geografskim podacima (geografska širina, geografska dužina i nadmorska visina) i porukom „Sunce sija svima... pogledaj koliko sati ima“.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?