Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Voda u Inđiji ispravna za upotrebu

Voda u Inđiji je po svim analizama urađenim u prethodne dve nedelje na više lokacija u gradu apsolutno ispravna, saopštio je danas predsednik opštine Inđija Petar Filipović.

Voda u Inđiji ispravna za upotrebu

Filipović je precizirao da je ispravnost vode potvrđena i hemijski i mikrobiološki.

Čelnik Inđije je dodao i da građani te opštine slobodno mogu koristiti vodu iz gradskog vodovoda i za piće i za preradu hrane, odnosno kuvanje.

Filipović je ocenio da je, nakon četiri meseca problema sa vodosnabdevanjem u naseljenom mestu Inđija, rešen veliki problem.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare danas objasnio i da su ispravni uzorci vode rezultat uspostavljanja sistema za prečišćavanje i hlorisanje na samom izvorištu, na bunarima.

"O tome nismo želeli da pričamo zato što niko sa sigurnošću nije mogao da potvrdi da će taj pokušaj rešavanja problema dati dobre rezultate. Ispostavilo se da smo takvim sistemom uspeli da prevaziđemo problem sa povišenom koncetracijom nitrita – dobili smo i dalje dobijamo ispravne rezultate više uzoraka vode, čiju je analizu radio Institut za javno zdravlje Vojvodine iz Novog Sada", rekao je predsednik opštine Inđija.

Filipović je istakao i da je lokalna samouprava uputila nadležnim sanitarnim inspektorima iz Sremske Mitrovice i Inđije zahtev za ukidanje rešenja o zabrani vode za piće i kuvanje koje se, kako je naveo, očekuje tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

"Ali smo slobodni da pred građane izađemo sa dobrim vestima jer imamo izveštaje Instituta za javno zdravlje Vojvodine koji nedvosmisleno pokazuju da je količina nitrita i amonijaka u dozvoljenim granicama, te nema više razloga da se o tome ćuti i da se ne koristi voda iz naše vodovodne mreže", istakao je Filipović.

On je dalje dodao da će cisterne sa pijaćom vodom ostati na svih 12 lokacija u Inđiji i u narednih nekoliko dana, dok svi sugrađani ne budu obavešteni da je voda ispravna i da je mogu koristiti iz vodovodne mreže.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da će, po ukidanju rešenja pokrajinskog sanitarnog inspektora o zabrani korišćenja vode za piće i kuvanje, biti vraćena prethodna cena vode od 40 dinara po kubnom metru. Ta cena primenjivaće se od decembra ove godine.

Inicijativom predsednika opštine Nadzorni odbor JKP "Vodovod i kanalizacija" snizio je, zbog zabrane, cenu vode za 30 odsto.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?