Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

U Šidu zabranjena izložba 'Ovo je Prajd'

Izložba "Ovo je Prajd" Inicijative mladih za ljudska prava, koja je trebalo sinoć da bude otvorena u Šidu u Vojvodini, zabranjena je dva sata pre zvaničnog otvaranja, saopštila je danas ta organizacija.

U Šidu zabranjena izložba 'Ovo je Prajd'

Izložbu, koja je trebalo da traje do 23. decembra, zabranila je Slavica Varničić, direktorka Biblioteke „Simeon Piščević“, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava Vojvodine.

Fotografije sa ovogodišnjeg beogradskog i osječkog Prajda, koje su činile izložbu, uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obavešteni dva sata pre zvaničnog otvaranja, navodi se u saopštenju. Ova izložba je trebalo da bude deo programa festivala „Mesec ljudskih prava“ koji organizuje vojvođanska Inicijativa mladih za ljudska prava.

Do sada je festival održan u Subotici, Apatinu i Bačkoj Palanci. Pored izložbe bilo je predviđeno da se u biblioteci održi debata na temu „Proterivanje Hrvata iz Srema“, predstavljanje projekta „Nepodobni građani“ Vojvođanskog građanskog centra, a nakon toga i otvaranje izložbe „Ovo je Prajd".

"Održavanje ovih aktivnosti direktorka Slavica Varničić unapred je odobrila, ali je neposredno pre početka programa svoju odluku promenila", navode organizatori.

Pola sata nakon postavljanja izložbe, oko 16 časova, organizatori su primili poziv od direktorke biblioteke koja im je rekla da je izložba skinuta i da ih čeka spakovana u biblioteci. Navodni razlog za skidanje izložbe je bio taj što su „oštetili zid“, iako su postavljanje izložbe organizatori započeli uz prisustvo zaposlenih u biblioteci” navode organizatori.

Desetak aktivista i aktivistkinja Inicijative su, kao reakciju na ovu homofobičnu i diskriminatornu odluku, organizovali ad hok akciju na ulicama u centru Šida. Sa eksponatima zabranjene izložbe. Oni su se fotografisali ispred Gradske biblioteke, zgrade Skupštine opštine i u Gradskom parku.

"Zbog ove homofobične reakcije Inicijativa zahteva izvinjenje direktorke Varničić, LGBT populaciji, a od ministra kulture informisanja, koji je lično podržao Paradu ponosa i učestvovao u samoj šetnji, javnu osudu postupak Varničićeve", navodi se u saopštenju.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?