Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Razlike između Mac i PC računara

Hajde da rešimo dilemu - zašto su PC i Mac računari toliko različiti - evo 10 razloga.

Razlike između Mac i PC računara

Kao što se Android i iOS, a suštinski su namenjeni istoj stvari, tako, još od ranije i Mac i PC krase iste razlike i drugačiji pristup personalnom računarstvu. Iako ćete upravo sazati 10 razlika između PC i Mac računara, to su samo neke od razlika, možda vi znate još neku?

1. "Pola" Apple računara je dizajn

Ovde se ne misli samo na izgled, nego i na svaki šraf, kabl i komponentu u unutrašnjosti računara. Apple godinama smišlja i usavršava dizajn svojih računara pa i ne čudi što se svaki komad uređaja oslanja na svoj spoljašnji i unutrašnji dizajn. Pogledajte galeriju i jasno će vam biti da samo Apple može da napravi računar poput Mac Pro ili MacBook Air modela. Apple je uvek drugačiji, evo još jednog očiglednog primera, koji svi ostali kopiraju!

2. Apple računari su skuplji

I to ne malo. Ista konfiguracija PC i Mac računara znatno je skuplja sa Apple potpisom. Delom plaćate ime, a drugim delom to što su softver i hardver razvijeni u besprekornoj simbiozi i to je zaista tako.

3. PC je bolji za igranje

Jednostavno, Windows je "mama" za igrače i to se neće promeniti. Zbog jeftinijih i dostupnijih komponenti, koje uvek sami možete promeniti, PC je prilagodljiviji igračima, a sa druge strane Apple mašine za igranje pišu se sa "nekoliko stotina" više, što svakako odbija igrače.

4. Apple ima bolju (tehničku) podršku

Kompanija iz Kupertina korisničko zadovoljstvo smatra izuzetno bitnim i za razliku od drugih kompanija, koje kažu isto, čini da se korisnici tako i osećaju - zadovoljno, bez obzira na to da li im treba samo savet ili bilo kakva pomoć.

5. Mac je "otporniji" na viruse

Makar dve trećine virusa piše se za Windows. I dok ne tvrdimo da je Mac bezbedan od virusa i da mu oni ne mogu nauditi, naprotiv, Windows je jednostavno ranjiviji i češće napadan OS.

6. Potpuno različiti operativni sistemi

Namenjeni za istu namenu, imaju potpuno drugačiji pristup izvršenju. Windows 8.1 i Windows 10 nasuprot Mac OS X. Na vama je da odaberete koji vam se više sviđa.

7. Veći izbor hardvera za PC

Niste ograničeni sa PC mašinom, kao što ste sa Applovom. Ako nezavisni proizvođač nema konektor koji Apple traži - ništa od dodatnog hardvera. PC nema taj problem, jer je univerzalan, iako se često susreće sa sumnjivim kvalitetom dodatnog hardvera.

8. PC dolazi i sa displejima osetljivim na dodir

Ovo je sve traženija funkcija. Windows 8.1 je omasovio taj trend, koji se pokazao izuzetno korisnim, a Windows 10 biće još bolje optimizovan za dodirivanje, ali i kliktanje od Win 8.1.

9. PC nije samo računar, to je i tablet i telefon

PC ima Windows koji radi i na tabletima, za koje je kao stvoren, ali i na smartfonima. Opet se vraćamo na Windows 10, koji će trend jednog OS-a na svim uređajima konačno dovesti do savršenstva (bar se nadamo da hoće).

10. Razlike u tastaturi

Možda vreme brzo učini svoje i naviknete se na prečice na Macu ili Windowsu kad "migrirate" s onog prvog, ali i prečice na tastaturi su drugačije na PC i Mac računarima, čisto da znate.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?