Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Novi virus napada USB uređaje: Ugroženi telefoni, kartice, miševi...

Vrhunski IT stručnjaci otkrili su dosad nepoznat bezbednosni propust u svim USB uređajima koji se može iskoristiti za novu vrstu napada na računare, a protiv kojeg ne postoji nikakva zaštita.

Novi virus napada USB uređaje: Ugroženi telefoni, kartice, miševi...

Svi USB-ovi koriste se standardnim mikročipovima koji upravljaju prenosom podataka i napajanja putem USB ulaza. Međutim, te mikročipove je moguće reprogramirati i na njih postaviti zlonamerne programe, pošto na sebi ne sadrže nikakve bezbednosne mere.

Karsten Nol, vodeći stručnjak berlinske kompanije SR Labs, koja se bavi otkrivanjem bezbednosnih propusta na mobilnim uređajima, otkrio je da je njegov tim uspeo da zarazi čipove na USB-ovima i mobilnim telefonima. Jednom kada se takav uređaj spoji sa desktop računarom, specijalizovani virus može da zapisuje sve što se "kuca" na računaru, može da špijunira sve komunikacije i nakraju uništi podatke.

Zaraženi uređaj potom može da proširi zarazu na sve druge uređaje koji koriste USB, poput miša, tastature, zvučnika, štampača...

"Ne možete ni da znate otkud je došao virus. Izgleda kao mađioničarski trik", rekao je Nol.

Kompjuteri su bespomoćni pred ovakvim virusima jer svi antivirusni programi pretražuju samo memoriju računara i stikova, a ne njihove mikročipove.

Nol će sledeće nedelje u Las Vegasu održati prezentaciju "Loš USB - kad pomagala postanu zla". On je napomenuo da ga ne bi iznenadilo da obaveštajne službe, poput CIA i NSA, već znaju za ovaj bezbednosni propust i koriste ga za napade u sajber ratovanju.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?