Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Gugl špijunira mejlove korisnika

Gugl je obelodanio identitet jednog korisnika nakon što je na njegovom nalogu u Hjustonu u Teksasu pronašao fotografije zlostavljanog deteta, pišu lokalne američke novine, a prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Gugl špijunira mejlove korisnika

Gugl je obavestio agenciju za zaštitu dece, koja je obavestila policiju i taj čovek je uhapšen, pišu američki mediji.

Gugl je naveo za BBC da neće komentarisati individualne naloge svojih korisnika.

Hapšenje pomenutog čoveka, međutim, pokrenulo je pitanja o privatnosti ličnih mejlova i ulozi Gugla u regulaciji interneta, navodi BBC.

Policija u Hjustonu izjavila je za lokalnu televizijsku stanicu da je Gugl pronašao eksplicitne slike devojčice u mejlu koji je poslao Džon Henri Skilern. Nakon što je mejl prosleđen Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu, policija je pribavila nalog i uhapsila čoveka.

Taj 41-godišnjak optužen je za seksualni prekršaj, odnosno posedovanje dečije pornografije.

"Ja ne mogu da vidim tu informaciju, ja ne mogu da vidim tu fotografiju, ali Gugl može", rekao je detektiv Dejvid Netls.

"Imajući u vidu broj poruka na Gmailu koje se prate, i činjenicu da sve američke kompanije po zakonu SAD moraju da prijave sumnju na zlostavljanje dece, teško da je iznenađujuće da se ova individua našla na pogrešnoj strani zakona", navela je Ema Kar iz lobističkog udruženja "Veliki brat te posmatra".

Ona je, međutim, navela da bi korisnike Gmaila "svakako zanimalo koje akcije Gugl u praćenju i analizi poruka na Gmailu smatra ilegalnim sadržajima".


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?