Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Microsoftov naredni OS je Windows 10

Microsoft je predstavio novu generaciju operativnog sistema Windows, koja nosi naziv Windows 10, i po prvi put prikazao rani tehnički prikaz za PC, na raspolaganju počevši od 1. oktobra, naglašavajući unapređenja usmerena ka poslovnim korisnicima koja podrazumevaju osavremenjeno korisničko iskustvo, pojačane bezbednosne i karakteristike upravljanja.

Microsoftov naredni OS je Windows 10

Umesto najavljivanja naredne verzije legendarnog operativnog sistema pred velikom publikom, Microsoft se odlučio za nešto intimniju atmosferu za lansiranje Windowsa 10.

Kompanija na novi broj (da, preskočila je jedan broj) gleda kao na indikaciju pravca u kom je krenula sa svojim operativnim sistemom.

Microsoft tvrdi da će u pitanju biti „najsveobuhvatnija platforma do sada“, kao i da će „sadržati širok spektar proizvoda koji će bit smešteni ispot Windows 10 kišobrana u okviru jednog glatkog korisničkog iskustva“.

Na dugoiščekivanom „start“ meniju se nalazi „me“ pločica zajedno sa opcijama za gašenje i restartovanje sistema.

Tu je i opcija većeg broja desktopa. Korisnici sada mogu da se prebacuju sa jednog desktopa na drugi sa različitim aplikacijama koje rade u odvojenim delovima i više nije potrebno razmišljati o aplikacijama koje zauzimaju ceo ekran. Windows se sada vrti oko prozora, i aplikacije je sada moguće koristiti unutar prozora.

Kada je dodir u pitanju, Microsoft je želeo da napravi kompromis između korisnika koji dobro poznaju Windows 7 i onih koji dobro poznaju dodir na Windowsu 8. Očigledno je da kompanija želi da održi mali delić Windowsa 8, kao što su komande dodirom, u životu. Tako sada korisnici svojim prstima mogu da pozivaju task view, charms bar i druge menije. Naravno tu su i brojni noviteti za one „nestandardne“ korisnike pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V.

“Windows 10 predstavlja prvi korak potpuno nove generacije operativnog sistema Windows, koja otvara nova iskustva koja će omogućiti korisnicima nove načine da rade, da se igraju i da se povežu,” izjavio je Teri Majerson (Terry Myerson), izvršni potpredsednik grupe za operativne sisteme Microsoft-a. “To će biti najsveobuhvatniji operativni sistem i najbolja verzija koju je Microsoft ikad napravio za svoje poslovne korisnike, pa očekujemo da ćemo u saradnji sa širom Windows zajednicom da u mesecima koji su pred nama uvedemo Windows 10 u život.”

Sudeći po kompaniji, novi OS daje prepoznatljivost Windowsa 7 sa nekim elementima osmice i sve se vrti oko personalizacije. Microsoft korisnicima WIndowsa 7 želi da pruži osećaj da su do juče vozili Prijus prve generacije, a da sada sa Windowsom 10 zapravo sede za volanom Tesle.

Kompanija je takođe naglasila da je novi OS prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima zbog velikih mogućnosti personalizacije i integracije. Novi OS trebalo bi da pokreće desktop računare i laptopove ali i tablete i telefone.

Windows 10 bi trebalo da bude u prodaji tokom 2015, a kompanija nije dala više detalja u vezi sa cenom i opcijama za nadogradnju.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?