Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Pokrajina pomaže mladima da kupe kuće na selu

Od danas zvanično kreće konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za mlade parove u Vojvodini za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Konkurs traje do 15. januara naredne godine.

Pokrajina pomaže mladima da kupe kuće na selu

Kada mladi bračni parovi žele da se osamostale i kupe nekretninu, to je vrlo teško izvesti jer banke traže veliko učešće, a i rate su često prevelike za prosečna primanja. Izabrani na konkursu dobiće od Pokrajine do milion dinara pomoći.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova ovaj projekat realizuje zajedno sa Zavodom za ravnopravnost polova sa ciljem oživljavanja i podmlađivanja sela i podsticanjem razvoja ruralnih sredina. Takođe cilj je da se poboljša položaj žena vlasnica nekretnina, s obzirom na to da su na teritoriji Vojvodine žene vlasnice samo 15% nepokretnosti.

Pravo učešća na konkursu imaju bračni i vanbračni parovi koji nisu stariji od 40 godina, sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine minimum pet godina, koji u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju nekretnine. Ostale uslove konkursa, kao i Pravilnik o bodovanju, svi zainteresovani parovi mogu pronaći na web sajtu Zavoda za ravnopravnost polova.

Konkursnu dokumentaciju već je zatražilo više od 30 parova. Pokrajinska vlada procenjuje da će 40 miliona dinara bespovratne pomoći biti dovoljno za 40 parova. Uslov je takođe da kuća koju odaberu bude van gradskih opština i da se obavežu da će narednih 10 godina živeti u tom objektu.

U agencijama za nekretnine smatraju da bi ovaj konkurs mogao da oživi zamrlo tržište nekretnina u selima, gde su cene kuća vrlo male zbog slabe potražnje.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?