Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Prikupljanje porodičnih uspomena iz I svetskog rata u Novom Sadu 22. i 23. decembra

Dani prikupljanja porodičnih uspomena iz perioda Prvog svetskog rata u Srbiji održaće se u Novom Sadu 22. i 23. decembra u Gradskoj biblioteci.

Prikupljanje porodičnih uspomena iz I svetskog rata u Novom Sadu 22. i 23. decembra

Pozivaju se građani Srbije da učestvuju u dopuni jedinstvenog onlajn arhiva Prvog svetskog rata, Europeana 1914-1918.

Da li na tavanu ili ispod kreveta imate kutiju u kojoj čuvate dnevnike vašeg pradede iz perioda od 1914. do 1918. godine? Njegove medalje za vojničke zasluge? Fotografiju iza koje stoji još neispričana priča? Ako imate ovakve ili slične predmete, vaše uspomene mogu da postanu globalno dostupne kao deo jedinstvenog evropskog projekta kojim se obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Dani prikupljanja održaće se i u Čačku i Beogradu.

Ove dragocene priče će zatim biti objavljene na sajtu Europeana 1914-1918.eu, najvažnijem onlajn izvoru originalnih materijala iz perioda Prvog svetskog rata, čijoj su izgradnji doprinele institucije i porodice iz svih delova Evrope i sveta.

Danima prikupljanja uspomena će prisustvovati istoričari koji će biti spremni da razgovaraju o značaju donetih predmeta, dok će ih stručnjaci profesionalno digitalizovati i postaviti na sajt Europeana 1914-1918. Svi predmeti će odmah po obradi istog dana biti vraćeni vlasnicima.

Projekat Europeana 1914-1918 objedinjuje lične priče koje možda nikada nisu ispričane van porodičnog okruženja sa zvaničnim i nacionalnim predanjem.Na ovaj način suprikazane sve strane u konfliktu, kao i pogledi na rat sa različitih stanovišta - kako sa ratišta, tako i iz svakodnevnog života u ratnom zaleđu, u cilju što dubljeg sagledavanja ovog važnog razdoblja srpske istorije.

Zaboravljene lične priče iz Prvog svetskog rata dobiće priliku da posle stogodišnjeg čekanja budu ispričane, postanu dostupne svima u svetu  i budu sačuvane za naredne generacije.To jenaročito važno za Srbiju koja se obrela u srcu konflikta, što je dovelo do strašnih posledica po zemlju i njeno stanovništvo.

Značaj uloge koju je naša zemlja igrala u Prvom svetskom ratu je znatno prevazilazio veličinu njene teritorije i broj stanovnika, a rat je imao ogroman uticaj i na nacionalnu i na evropsku istoriju.Sećanja na Veliki rat, nadogađaje i posledice, žrtve i pobednikei dalje žive, a pojedinačne priče koje ta sećanja oživljavaju zaslužuju da budu ispričane i sačuvane, kako u Srbiji tako i širom Evrope.

Od 2011. godine do sada, Europeana je održala više od 150 događaja u cilju prikupljanja uspomena u 18 zemalja širom Evrope, a Srbija je poslednja zemlja koja učestvuje u ovom projektu u 2014. godini. Gradske biblioteke u Beogradu, Čačku i Novom Sadu priključile su se projektu Europeana 1914-1918 u okviru svojih aktivnosti u sveobuhvatnom nacionalnom programu kojim se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, mogu da kod kuće sami fotografišu, skeniraju predmete ili dokumente i postave ih na internet. Europeana o tome daje instrukcije koje se nalaze na internet stranici: www.europeana 1914-1918.eu.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?