Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Na narodnom kazanu 1.100 Subotičana

U budžetu grada Subotice u 2015. godini za rad Narodne kuhinje Crvenog krsta izdvojeno je 23 miliona dinara. Topli obroci se trenutno dele za 1.100 korisnika, ali su potrebe najsiromašnijih daleko veće.

Na narodnom kazanu 1.100 Subotičana
Foto: kurir-info.rs

Tibor Takač živi od 9.800 dinara socijalne pomoći. Supruga mu je osoba sa invaliditetom, pa ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć, a oboje se hrane na kazanu Narodne kuhinje Crvenog krsta koja na 22 punkta na teritoriji grada Subotice deli tople obroke za 1.100 korisnika.

"Puno nam znači što ne moramo da kuvamo već dobijamo topli obrok od Narodne kuhinje. Naša primanja su jako mala i veoma brzo ostanemo bez novca za hranu", kaže za RTV Tibor Takač.

Među onima koji se hrane na narodnom kazanu je i penzioner Ljubiša Ristić.

"Veoma sam zahvalan što dobijamo obroke od narodne kuhinje. U suprotnom, ne znam šta bi bilo sa mnom i mojom porodicom", kaže Ljubiša Ristić.

Gizela Kujundžić je već godinama korisnik usluga Narodne kuhinje Crvenog krsta.

"I kćerka i ja se već odavno hranimo u Narodnoj kuhinji. Penzija mi je 12.000 dinara i jedini je prihod cele porodice pa nam puno znači što ovde imamo obezbeđen ručak", kaže Gizela Kujundžić.

Uprkos naporima Crvenog krsta koji, uz finansijsku pomoć grada, već godinama organizuje rad Narodne kuhinje, obroka je manje nego gladnih.

"Crveni krst je, pre formiranja budžeta, prema gradu izašao sa zahtevom da u 2015. godini pokušamo da obezbedimo 1.500 obroka za naše korisnike. Međutim, zbog ekonomske situacije, u budžetu nisu obezbeđena sredstva u dovoljnoj meri da bi zadovoljili potrebe za 1.500 najugroženijih sugrađana tako da je, i od strane grada i od strane Crvenog krsta, iskazana dobra volja da, u toku ove godine, u najmanju ruku održimo isti broj korisnika", kaže dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica

U budžetu grada Subotice u 2015. godini za ove namene izdvojeno je 23 miliona dinara. Da bi se obezbedili topli obroci za 1.100 korisnika usluga Narodne kuhinje Crvenog krsta nedostaje između četiri i četiri i po miliona dinara, pa se očekuje da ta sredstva budu obezbeđena rebalansom gradskog budžeta kako najugroženiji Subotičani ne bi ostali gladni.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?