Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Optuženi član 'naftne mafije' dobio tender EPS-a

Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović potvrdio je za N1 da je na tenderu za nabavku uglja posao dobila grupa ponuđača tri srpsko-rumunske firme među kojima je Virom grupe iz Beograda čiji je jedan od vlasnika Dejan Oketić.

Optuženi član 'naftne mafije' dobio tender EPS-a

Gostujući u jutarnjem programu Novi dan, Obradović je rekao da je na tenderu za uvoz uglja iz Rumunije posao dobila grupa ponuđača tri srpsko-rumunske firme „Virom grupe“ iz Beograda, „DMB šipinga“ iz Rume i „BVA Coal SRL“ iz Konstance po ceni od 35,7 evra po toni.

Kako je naglasio, taj konzorcijum je imao najbolju ponudi, a EPS nije gledao ko su vlasnici kompanija već je postavio jasne uslove. "Nama je bitno da se ugovorne obaveze prema EPS-u obezbede", kaže direktor tog javnog preduzeća.

Direktorka firme "DMB šiping" iz Rume i jedini zakonski zastupnik je Marija Mesarović (26), a zanimljiv je i podatak da je njena firma osnovana pre nepunih godinu dana, tačnije 6. decembra 2013.  Sedište firme nalazi se u Železničkoj ulici broj 21/53.

List Kurir piše da je nosilac posla sa EPS-om firma „Virom grupa“ iz Beograda, čiji je jedan od vlasnika Dejan Oketić, svojevremeno označen kao član „naftne mafije“, koja se tereti da je oštetila državu za 97 miliona evra.

Oketić je 2008. godine kao član takozvane "naftne mafije" osuđen za šverc nafte. On je prvostepenom kaznom osuđen na tri i po godine zatvora ali je Apelacioni sud u julu ove godine ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Ovaj konzorcijum, prema pisanju tog lista nema kamione za prevoz lignita od luke (gde će biti dopreman baržama) do TENT, u posao će biti uključene i firma „Eurokop“ iz Raške Dragana Ćurčića, koji je nedavno izašao iz zatvora, gde je izdržavao kaznu kao član „carinske mafije“, ali i „Bono sistem“ Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena s Kosova.

Na pitanje da li zna ko su ovi ljudi i da li je proveravano ko su vlasnici kompanija, Obradović je za N1 ponovio da nisu gledali ko su vlasnici firmi već ko je dao najbolje uslove.

EPS je danas saopštio da je ugovorena nabavka 900.000 tona uglja.
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?