Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Dačić: Predsedavanje izazov i prilika ne samo za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Bazelu da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov i odgovornost, ali i prilika da se ne samo Srbija, već i region, pokažu kao ozbiljan i kredibilan politički faktor.

Dačić: Predsedavanje izazov i prilika ne samo za Srbiju

"Veliki je izazov, velika je odgovornost, ali je ovo prilika da Srbija posle dugog niza godina, ne samo Srbija nego možda i čitav region, ne budu tema o kojoj će OEBS da raspravlja nego da se pokažemo kao jedan ozbiljan politički faktor koji je kredibilan i koji može da ima jednu tako vaznu multilateralnu ulogu kao što je uloga predsedavajućeg OEBS-u", izjavio je Dačić grupi novinara iz Srbije tokom zasedanja Ministarskog saveta te organizacije u Bazelu.

U Bazelu se danas završava ministarska konferencija koja označava kraj švajcarskog predsedavanja OEBS-u, nakon čega Srbija od 1. januara preuzima predsedavanje tom organizacijom.

Tradicija je, kako je objasnio Dačić, da na poslednjoj plenarnoj sednici aktuelni predsedavajući zaključuje raspravu i daje reč budućem predsedavajućem koji praktično kaže šta misli da je najvažnije, čega će se pridržavati u sledećoj godini i praktično zatvara konferenciju.

"15. januara počinje naš prvi radni dan na Stalnom savetu OEBS-a u Beču kojim ću ja predsedavati", rekao je Dačić.

On je kazao da je cilj Srbije da u sledećoj godini nastavi ono što je Švajcarska započela, da se nastavi sprovođenje sporazuma o primirju u Ukrajini, postignutog septembra u Minsku.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?