Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Pajtić ambasadorima: Progone članove DS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić uputio je danas pismo ambasadorima u Srbiji u kojem ih poziva da vladama svojih zemalja ukažu na flagrantno kršenje ljudskih prava i politički progon neistomišljenika koji se, pod okriljem borbe protiv korupcije, dešava u Srbiji.

Pajtić ambasadorima: Progone članove DS

U pismu se napominje da je u prethodne dve godine više od 70 članova Demokratske stranke, uz veliku pompu i medijske najave mesecima unapred, privedeno, a da su epilozi takvih procesa svega nekoliko podignutih i više od desetina odbačenih optužnica, iako su svi ti ljudi u režimskim tabloidima unapred proglašeni krivima.

Pajtić upozorava i na to da je Vrhovni kasacioni sud dao saopštenje u kom upozorava da nosioci javnih funkcija vrše pritisak na sudije i da to predstavlja uplitanje politike u sudsku vlast i da je Evropska komisija u svom ovogodišnjem izveštaju na više mesta ovo nepoštovanje presumpcije nevinosti i organizovane kampanje koje se, u sprezi sa policijom, vode protiv pojedinaca u tabloidima, ocenila kao veliku pretnju za vladavinu prava.

Pajtić u pismu, koje je kako se navodi u saopštenju DS, upućeno i međunarodnim organizacijama, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sestrinskim organizacijama DS, se naglašava da Demokratska stranka ne traži pomoć za političku borbu, nego za odbranu vladavine prava, pravne države, stabilnost institucija i, samim tim, demokratičnosti Srbije.

DS naglašava da to nije problem te stranke, nego svih onih koji danas u Srbiji misle drugačije i koji se usuđuju da to svoje mišljenje javno izraze.

Suočeni smo sa vlašću koja očigledno ima tendenciju da uguši svaki vid kritičkog mišljenja, a naš zadatak i naša obaveza je da se protiv takve politike borimo, kao što to činimo od svog osnivanja, naveo je Pajtić u pismu dostavljenom iz DS.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?