Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Udovički: Poslovanje lokalne samouprave treba da kontrolišu građani

Vlada će usloviti budžetsku podršku lokalnim samoupravama racionalnim poslovanjem i zapošljavanjem, istakla je Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Udovički: Poslovanje lokalne samouprave treba da kontrolišu građani

Udovički je u intervjuu za današnji "Blic" ocenila da sistem još ne radi kako treba i potvrdila da je u Vladi pokrenula pitanje izmene uredbe o zabrani novog zapošljavanja, jer veruje da sistem mora da bude fleksibilniji.

Sistem mora da u isto vreme, kako je istakla Udovički, ograniči ukupan broj zaposlenih, ali i da omogući da svako, u okviru svoje nadležnosti rasporedi posao tako da budu popunjena mesta od najveće važnosti, a prema njenim rečima, najvažnija kontrola nad poslovanjem lokalne samouprave je ona koju treba da obavljaju građani.

"Zato se i zove lokalna samouprava. Lokalne uprave nemaju planove poslovanja kao što to imaju javna preduzeća. One prave svoje budžete iz kojih možemo videti masu plata i ostale prihode, odnosno rashode po namenama", rekla je Udovički.

"Izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi mi predviđamo obavezu da lokalne samouprave organizuju javne rasprave prilikom pripreme opštih akata uključujući budžet", rekla je Udovički i naglasila da lokalne samouprave moraju da odgovaraju svojim građanima da ostvare tako isplanirani budžet.

Upitana kako je u praksi moguće stati na put partijskom zapošljavanju, Udovički je rekla da je ova vlada odlučna u tome da napravi delotvornu i uslužnu državu.

"Svaka ustanova mora da zna da joj je cilj da pruža usluge građanima i privredi. Ali mora da zna i proceni kad su te usluge dobro obavljene", kaže ona i dodaje:

"Kad vi nekog nagrađujete za rezultate, on onda želi da zaposli najbolji kadar, one koji će da mu pomognu da ih postigne. Tačnije, zapošljavate profesionalce, a ne partijske drugove".

Udovički je rekla da vlada radi na tome i da se unapredi procedura zapošljavanja i da je jedan od poteza u tom pravcui nedavno usvojene izmene Zakona o državnim službenicima koje obavezuju da zaposleni na položaju budu postavljeni putem konkursa.

Planira se i jačanje programa unapređenja veština zaposlenih, posebno uvođenjem obuke za rukovodioce kako bi što bolje upravljali ljudskim resursima, dodala je Udovički.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?