Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Čeda, Tadić i Dinkić duguju 332,5 miliona dinara

Od šest stranaka koje za troškove poslednje izborne kampanje i dalje imaju ogromna dugovanja u najvećem minusu je LDP sa 143,3 miliona dinara.

Čeda, Tadić i Dinkić duguju 332,5 miliona dinara

Sledi Socijaldemokratska stranka (bivša NDS), koja za izbore u martu ove godine duguje 108,4 miliona dinara, a zatim URS sa 80,8 miliona. Milionski minus beleže još SPS, DSS i DS, navedeno je u izveštajima stranaka dostavljenim Agenciji za borbu protiv korupcije.

Stranka Čedomira Jovanovića i bivša partija Mlađana Dinkića su u posebno velikom problemu. Na parlamentarnim izborima nisu prešli cenzus, čime su ostali bez budžetskog novca.

Liberali su najviše ostali dužni za oglašavanje, i to medijima i marketinškim agencijama. Međutim, kako tvrde za Blic, bez obzira na to što nisu parlamentarna stranka, u dogovoru sa poveriocima uredno vraćaju novac koji duguju.

"Kao i većina partija, finansiramo se od donacija članova i simpatizera", kažu u LDP. Ipak, detaljnije objašnjenje odakle vraćaju novac nisu dali.

Ujedinjeni regioni Srbije su posebno zanimljiv slučaj. Em nisu prešli cenzus, em su se rasformirali. Ipak, i dalje su u Registru političkih stranaka koje vodi Ministarstvo državne uprave, a kao zastupnik je naveden Mlađan Dinkić.

Potpuna je misterija kako URS namerava da vrati dugove i da li uopšte namerava da ih vrati. URS duguje uglavnom TV stanicama, koje će, ako žele da dobiju svoje pare, morati da ih naplate sudskim putem. Ako se i odluče na taj korak, nije poznato koga će moći da tuže i odakle će naplatiti taj novac, s obzirom na to da URS nema svoju imovinu.

URS je inače jedna od pet stranaka koje su za finansiranje kampanje podigle kredit kod AIK banke Niš.

Dinkić je uzeo 275.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, čiji je rok vraćanja 48 meseci a grejs period 12 meseci. To znači da otplata počinje u februara.

Mlađan Dinkić nije želeo da odgovori na pitanja Blica kada će biti vraćen kredit AIK banci i izmireni ostali dugovi.

Nekadašnji potpredsednik URS Boško Ničić nije mogao ništa da komentariše.

"Dodirnih tačaka nemam sa URS od poslednje sednice predsedništva. Ne znam ni ko je posle Dinkićeve ostavke u URS to preuzeo, jer nemam kontakt s njima. Ne znam ni kako su podizani krediti ni kako se vraćaju", kazao je Ničić za Blic.

SDS Borisa Tadića je ušao u parlament, tako da novac dobijen iz budžeta za redovan rad može da koristi za vraćanje dugova.

"Izmirujemo obaveze redovno i u skladu sa zakonom", kratko su rekli u SDS.

Centrala LDP: Nismo odgovorni za telefonske račune

Telefonske linije pet beogradskih opštinskih odbora LDP demontirane su zbog duga od ukupno 30,4 miliona dinara.

"Centrala stranke nije konkretno vezana za plaćanje, već odbori koji koriste te prostorije", kažu u LDP-u.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?