Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Biće olakšano priznavanje naših diploma u inostranstvu

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) upisana je u Evropski registar osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju što će, između ostalog, olakšati priznavanje diploma iz Srbije u zemljama EU.

Biće olakšano priznavanje naših diploma u inostranstvu

"Ono što možemo očekivati je da će biti mnogo lakše priznavanje naših diploma u inostranstvu", rekao je predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Endre Pap na konferenciji za novinare.

On je kazao da su ciljevi Evropskog registra da promoviše mobilnost studenata pružajući osnovu za povećanje poverenja među visokoškolskim ustanovama i dodao da se to odnosi na sve članice registra, odnosno, pre svega na evropski prostor.

"Ako ste u registru vlada neke zemlje može da angažuje našu komisiju da izvrši akreditaciju u toj zemlji. Registar obezbeđuje da visokoškolske ustanove biraju između različitih agencija ako je to u skladu sa nacionalnim aranžmanom", rekao je Pap i dodao da to treba da se ugradi u zakon.

U Evropski registar osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju trenutno je upisano 37 agencija iz 18 zemalja, od kojih su, osim Srbije, sve članice Evropske unije.

Neke zemlje, iako su članice EU, nisu u registru poput Italije i Mađarske.

Generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miroljub Milivojčević istakao je da je i po Zakonu visoko obrazovanje delatnost od posebnog značaja i intresa za Srbiju.s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?