Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

'Urušava se penzioni sistem'

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) saopštilo je da je Evropska konfederacija sindikata penzionera i starijih osoba (FERPA) potvrdila njihovu tvrdnju da se zakonom o selektivnom smanjenju penzija preko 200 evra, urušava penzioni sistem Srbije.

'Urušava se penzioni sistem'

Na Skupštini USPS-a održanoj u petak u Beogradu, rečeno je da je generalni sekretar FERPA Bruno Konstantini uputio pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome navodi da postoje i drugi mehanizmi i mere kojima može da se uravnoteže budžetski prihodi i rashodi, bez smanjivanja penzija.

U pismu, kako je pročitano na skupu, Konstantini naglašava da mera selektivnog smanjenja penzija u Srbiji može da se opravda bilo kojim razlozima i argumentima, ali da FERPA očekuje da će se naći drugi instrumenti za postizanje ravnoteže u budžetu kroz socijalni dijalog sa Sindikatima penzionera Srbije.

Predsednik USPS-a Milorad Vujasinović ponovio je danas da se to udruženje kako bi zaštitilo prava oko 700.000 penzionera, povodom smanjenja penzija za koje tvrde da nije u skladu sa pravnim sistemom države, obratilo Ustavnom sudu.

On je naglasio i da su penzije stečeno pravo zarađeno znojem i da niko nema pravo da im to oduzme.

Na skupu penzionera je predloženo da bi bilo bolje od selektivnog smanjenja pezija da se donese odluka da sve penzije budu 50.000 dinara, pa da svi onda budu jednaki.

Prema ranijim podacima prosečna penzija u Srbiji je nešto malo veća od 24.000 dinara i nju prima skoro trećina ukupnog broja penzionera.s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?