Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

EU: Očekuju se pohvale za Srbiju

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na dvodnevnom sastanku na kome će biti reči i o Zapadnom Balkanu.

EU: Očekuju se pohvale za Srbiju

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednot Federika Mogerini, dok će komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han podneti kratak izveštaj o dosadašnjem napretku zemalja kandidata za članstvo u evropskim integracijama.

Očekuje se da ministarski savet u zaključcima pohvali napore vlade Srbije u ovoj godini i u načelu podrži otvaranje prvih poglavlja kad se za to steknu uslovi, kažu briselski diplomatski izvori. Iz istih izvora se čuje da u završnom dokumentu neće biti naveden rok za otvaranje poglavlja, niti će Savet ulaziti u detalje o uslovima da se ona otvore.

U utorak će ovim povodom u sedište EU doputovati ministarka bez portfelja u vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona će prekosutra zajedno sa Hanom i predstavnikom italijanskog predsedavanja održati konferenciju za novinare u zgradi Evropskog saveta u Briselu.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?