Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Brend Crno Mleko - prevara ili nešto drugo?

Način poslovanja u Srbiji odavno je kategorija koja zaslužuje ozbiljnu analizu određenih službi, kao i kontrolu nadležnih organa. Niko se time ne bavi i u doba svakodnevnog bombardovanja s vrha teškim rečima kao što su korupcija, siva ekonomija, pravda, možemo zaključiti da su to u praksi samo prazne reči.

Brend Crno Mleko - prevara ili nešto drugo?

Nije ništa novo da se mlađe generacije "privrednika" ugledaju na starije kolege koje su svoj imetak stekle sumnjivim putem preko noći. To postaje definicija i srž biznisa u Srba - što brže, što više, nije bitno koga gaziš i da li to legalno radiš. Dakle - cilj opravdava sredstvo! Zašto bi to bilo čudno ili nelegalno u zemlji sa lažnim doktorskim i master diplomama, u zemlji u kojoj sam predsednik izjavi kako je bio svestan da nelegalno gradi, ali da je to radio pre funkcije predsednika zemlje, pa je stoga sve u redu. Zemlja u kojoj direktor Kliničkog centra Srbije izjavi javno da za kvalitetnu lekarsku uslugu treba veza i potom se okrene i vrati u tu ustanovu kao da ništa nije bilo!

Mnoge firme u Srbiji posluju, kao što smo prethodnih dana u medijima mogli da vidimo, bez ijednog zaposlenog, registrovane po stambenim zgradama, baveći se sumnjivim prodajama nečega što je apsolutno tuđe, iskopirano, drugim rečima ukradeno.

Jedna takva firma registrovana u APR-u pod nazivom "Crno Mleko d.o.o" bavi se isključivo prodajom preko interneta. U podacima koji stoje na stranicama Agencije možemo videti da je firma registrovana 03. decembra 2013. godine, na adresi Braće Baruh 25 (Beograd), nema nijednog zaposlenog, a direktorka i odgovorno lice je tridesetogodišnja privrednica Tanja Novaković.

Brend Crno Mleko - prevara ili nešto drugo?

Lepo je što mladi ljudi u Srbiji gaje taj preduzetnički duh, ali ono što nije na mestu jeste činjenica da firma "Crno Mleko d.o.o" pod svojim registrovanim imenom i logom prodaje kopije originalnih proizvoda firme iz Brizbejna u Australiji čiji je naziv "Black Milk Clothing Pty Ltd". Dakle, do te mere je ova potencijalna prevara otišla da je naziv originalnog brenda samo preveden i to bukvalno!

Brend Crno Mleko - prevara ili nešto drugo?

Stupili smo u kontakt sa predstavnicima firme "Black Milk Clothing Pty Ltd." koji su nas uverili da nikakav ugovor niti saradnju nemaju sa srpskom firmom, a pogotovo im nisu dali odobrenje za prodaju njihovog originalnog brenda. Uzevši u obzir cene po kojima se proizvodi prodaju kod nas, iz kompanije "Black Milk" sumnjaju da je roba loša kopija sa lošim materijalima, verovatno nabavljena u Kini.

Kako je naglasila Tanya Fraser iz komercijalnog odeljenja "Black Milk Clothing" njihovi proizvodi su zaštićeni brend i njihovo su vlasništvo, ne mogu se koristiti bez dozvole. Sve što nije proizvedeno u njihovim pogonima u Australiji jesu kopije.

Srpska firma na svom sajtu prodaje robu koja je identična po izgledu onoj sa sajta "Black Milk" što se možete uveriti i na linkovima Crno mleko Black milk. Da ova tragedija, pod pomalo bezobraznom parolom I'm a freak, I'm unique!, bude veća Crno mleko čak ulaže novac i u marketing, snimanje promotivnih spotova sa "svojim" modelima (FB stranica), a te kopije ste mogli da vidite i u muzičkom video spotu Lollobrigida feat Svi na pod! - Uzalud, gde se autori između ostalog zahvaljuju i brendu Crno mleko za kostime?!

Na sajtu domaće firme prodaju se i ženske cipele dizajnerke Milene Hrastnik, mada se nigde ne navodi ime brenda - Milenika shoes - u opisu proizvoda, što kupce može da dovede u zabludu, a što nije dozvoljeno po zakonu o zaštiti potrošača. Kako nam se niko iz firme "Crno Mleko" nije do zaključenja teksta javio, ostali smo uskraćeni za odgovore na sva ova pitanja i dileme. Takođe nismo saznali da li za prodaju cipela imaju dozvolu dizajnerke.Krađa intelektualne svojine postala je česta pojava na ovim prostorima, a i u svetu. Piraterija se olako shvata, etika tu gotovo da ne igra ulogu, skoro je neprimetna. Autorka jednog teksta na internet portalu civitas.ba, Marina Bogdanović, pita se sledeće: "Koliko je etički, koliko je ispravno i koliko je pravedno koristiti materijal zaštićen autorskim pravima? I ko je zapravo u današnjem svetu modernizacije i razvoja relevantan i "čist" da kaže šta je ispravno? Loš postupak je loš postupak, bio on "manje" ili "više" loš. Etičnost je princip koji se primjenjuje podjednako na čitav spektar ljudskih stremljenja."s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?