Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Organizacije traže nov Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja

Više od 50 organizacija uputilo je ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine, direktoru Uprave za veterinu i načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu, dobrobit i sledljivost životinja dopis povodom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja.

Organizacije traže nov Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja

Organizacije su mesecima zahtevale da budu uključene u izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja, a sada zahtevaju da se ne šalje na dalju nadležnost Nacrt jer je sačinjen uz kršenje zakona, evropskih konvencija, direktiva i regulativa EU, navodeći da se  predloženim izmenama  ozbiljno ugrožavaju osnovi demokratskog društva i evropskih vrednosti, kako u pogledu procesa izmena tako i u sadržinskom smislu.

Najveći problem su neprecizno i netačno napisane pojedine odredbe koje daju mogućnost slobodnog tumačenja i velike zloupotrebe u praksi.

Organizacije smatraju da je nedopustivo što su usvojeni predlozi uzgajivača krznašica, s obzirom da je poznato u kakvim uslovima se one drže i kakvu surovost predstavlja način njihovog ubiijanja, te predlozi izvozno orijentisanih klaničara i zoohigijenskih službi, a predlozi i primedbe stručnjaka i organizacija koje se zalažu za rešenja u javnom interesu nisu ni razmotreni!

Celokupan tekst dopisa upućenog ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine, direktoru Uprave za veterinu i načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu, dobrobit i sledljivost životinja možete pročitati ovde.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?