Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Palestinci pozdravljaju priznavanje, Izrael osuđuje

Švedska je postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala palestinsku državu, što su Palestinci pozdravili kao "hrabru i istorijsku" odluku, a Izrael osudio.

Palestinci pozdravljaju priznavanje, Izrael osuđuje


"Cilj švedskog priznavanja je da doprinese budućnosti u kojoj će Izraelci i Palestinci moći da žive jedni pored drugih u miru i bezbednosti. Želimo da pomognemo stvaranju veće nade i optimizma među mladim Palestincima i Izraelcima koji misle da nema alternative za sadašnju situaciju", navela je šefica švedske diplomatije Margo Valstrem.

Ona je nešto ranije najavila da će Švedska priznati palestinsku državu. "Vlada smatra da su ispunjeni kriterijumi međunarodnog prava za priznavanje palestinske države": teritorija "iako bez utvrđenih granica", stanovništvo i vlada, navela je švedska ministarka.

"Nadamo se da to pokazuje put ostalima", istakla je Margo Valstrem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozdravio je tu odluku Švedske i ocenio je "hrabrom i istorijskom", rekao je njegov portparol Nabil Abu Rudeina.

Međutim, ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman ocenio je u saopštenju da će ta "nesrećna odluka" ojačati "ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja".

Prema podacima Frans presa, najmanje 112 zemalja je priznalo palestinsku državu, a prema palestinskim vlastima, 134 zemlje, od kojih sedam članica EU koje su to učinile pre ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?