Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Mađarski premijer odustao od oporezivanja interneta

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se povlači predlog mađarske vlade o oporezivanju korišćenja interneta od 2015. godine.

Mađarski premijer odustao od oporezivanja interneta

"Oporezivanje interneta ne može da se uvede u sadašnjoj formi... To ne može da se usvoji u ovim uslovima", rekao je Orban u intervjuu za državni radio.

Desetine hiljada demonstranata izašlo je u nedelju i u utorak na ulice Budimpešte da protestuju zbog plana mađarske vlade. Protesti su održani i u nekoliko drugih mađarskih gradova i ispred nekih mađarskih ambasada u zemljama EU.

Demonstranti su pozvali Orbana da odustane od plana prema kome bi internet provajderi morali mesečno da plate porez od 700 forinti (2,27 evra) po korisniku i 5.000 forinti po firmi mesečno. Građani strahuju da bi se taj trošak prebacio na njih.

Vlada je najavila ovaj predlog prošle nedelje, bez prethodnih konsultacija sa grupama iz industrije i sa poslanicima vladajuće partije Fides. Za večeras su demonstranti najavili "manifestaciju proslave" zbog odluke vlade da odustane od predloga.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?