Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Uhapšen lekar koji je izvršio masovnu sterilizaciju žena

Indijski lekar koji je izvršio masovnu sterilizaciju žena, od kojih je 13 preminulo, je uhapšen, saopštila je danas policija u saveznoj indijskoj državi Čatisgar, dok aktivisti insistiraju na hitnoj reformi vladinog programa planiranja porodice.

Uhapšen lekar koji je izvršio masovnu sterilizaciju žena

Lekar je izvršio 83 operacije za nekoliko sati nad siromašnim ženama u državnom kampu u distriktu Bilaspur u Čatisgaru, a kako se sumnja, instrumenti su bili zaraženi pre izvršenja sterilizacija, prenela je agencija AFP.

Lekar, imenovan kao R.K. Gupta, rekao je lokalnoj televizijskoj stanici da nije kriv i da je bio pod pritiskom države da ispuni ciljeve.

"Operacije su dobro prošle ali je problem nastao sa lekovima koji su dati ženama", dodao je lekar.

Sterilizacija je jedan od najpopularnijih metoda u planiranu porodice u Indiji, a mnoge vlade u indijskim državama organizuju kampove u kojim se vrši besplatno masovna sterilizacija siromašnih žena.

Aktivisti kažu da iako je sterilizacija dobrovoljna, mnoge žene su u stvari primorane na to, a operacije se vrše najčešće u neadekvatnim medicinskim objektima.

Lokalne vlade u Indiji često nude raznovrsne pogodnosti kao što su automobili ili električni uređaji parovima koji se dobrovoljno podvrgnu sterilizaciji u cilju kontrole rađanja u toj državo sa milijardu i više stanovnika.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?