Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Niko ne kontroliše zimnicu na pijacama

Pijačne tezge poslednjih godina pune su gotove zimnice. Već pripremljeni ajvar i turšija vrlo često se prodaju bolje nego sveže povrće ili voće, ali niko ne kontroliše zdravstvenu ispravnost tako pripremljene hrane.

Niko ne kontroliše zimnicu na pijacama

Mira Makarić više od dve decenije te proizvode prodaje na pijaci, time je kaže odgajila decu. Zdravstvenu ispravnost njenih proizvoda, kako navodi, niko nikada nije kontrolisao. "Za sada niko nikada nije kontrolisao i nikakav problem nisam imala, za sve ove godine", kaže ona.

Ljiljana Milutinović iz Drenovca kod Šapca navodi da njene stalne mušterije znaju da je deset godina na pijaci, da znaju za kvalitet i da ništa nije prskano.

Prerađevine od voća i povrća, Zakonom o bezbednosti hrane, zabranjeno je prodavati na pijacama. One se ipak prodaju, ali njihovu zdravstvenu ispravnost niko ne kontroliše.

Načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović kaže da je to nedozvoljena trgovina. "Ministarstvo poljoprivrede, poljoprivredni inspektori nisu nadležni za sankcionisanje nedozvoljene trgovine, jednostavno to ne radimo", rekao je Vujović za RTS.

Sanitarna inspekcija kontroliše samo 20 odsto hrane koja je u prometu. Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović kaže da na tu činjenicu Ministarstvo zdravlja već pet godina ukazuje, moleći da se izmeni Zakon o bezbednosti hrane kako bi se sva hrana u prometu stavila pod kontrolu i vratila sanitarnoj inspekciji koja je kompletnu kontrolu obavljala do 2009 godine.

Na pitanje da li kontrolišu zimnicu na tezgama, Panajotović odgovara: "Ne".


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?