Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Jedan od najtraženijih nacista umro u Siriji

Jedan od najtraženijih svetskih nacista Alojz Bruner najverovatnije je umro pre četiri godine u Siriji, rekao je za britanski Bi-Bi-Si direktor Centra "Simon Vizental", Efraim Zurof.

Jedan od najtraženijih nacista umro u Siriji

"Ne možemo to da dokažemo forenzički, ali smo sigurni da je umro", rekao je Zurof.

Zurof je rekao da je nedavno na svetlo dana izašla nova informacija o Brunerovoj smrti i sahrani u Damasku, koju je prosledio "pouzdan" izvor, bivši agent nemačke tajne službe koji je službovao na Bliskom istoku. Kako je naveo Zurof, novi dokazi potvrđuju da je Bruner sahranjen na nepoznatoj lokaciji oko 2010. u Damasku i da se nije pokajao za svoje zločine.

Bruner je u aprilu skinut s liste najtraženijih zločinaca Centra "Simon Vizental", što je bio korak koji je nagovestio da se on smatra mrtvim, a Zurof je rekao da je taj centar sada došao u posed još konkretnijih dokaza koji to potvrđuju.

Veruje se da je Bruner 1950-tih pobegao u Siriju, kao i da je kasnije bio savetnik predsednika Hafeza el Asada, posebno u domenu taktika torture.

Zurof je naveo da je Bruner, dok je bio u Siriji, preživeo najmanje dva pokušaja ubistva izraelske tajne službe - 1961. i 1980. godine. On je dodao da je zbog građanskog rata u Siriji gotovo nemoguće utvrditi tačnu lokaciju Brunerovog groba.

Sirija je u više navrata negirala da je Bruneru pružila utočište.

Jedan sud u Francuskoj osudio ga je 2001. u odsustvu na doživotni zatvor.

"Bruner je odigrao ključnu ulogu u implementaciji Hitlerovog 'konačnog rešenja" za ubijanje Jevreja", rekao je Zurof i dodao da je on "monstrum".

Bruner je bio "desna ruka" Adolfa Ajhmana, gestapovca koji je, između ostalog, osmišljavao i smrtne presude logorašima u Drugom svetskom ratu. "Jedini intervju za koji znamo dao je 1958. godine, i tada je rekao da mu je žao što nije pobio više Jevreja. Bio je okoreli antisemita, fanatik, sadista", istakao je Zurof.

Prema njegovim rečima, Bruner je u koncentracione logore, gde su mahom ubijeni, poslao 47.000 Jevreja iz Austrije, 44.000 iz Grčke, 23.500 iz Francuske i 14.000 iz Slovačke. On je upravljao logorom Dransi, kod Pariza, gde su držani Jevreji u Francuskoj, pre nego što bi bili poslati u koncentracione logore. Procenjuje se da je među žrtvama bilo i 345 dece.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?