Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Putin: Rusija ne može da realizuje Južni tok

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak u Ankari da je ta zemlja prisiljena da se povuče iz projekta Južni tok zbog odbijanja EU da podrži izgradnju tog gasovoda, i da će zalihe gasa biti preusmerene drugim korisnicima.

Putin: Rusija ne može da realizuje Južni tok

"Verujemo da je stav Evropske komisije bio kontraproduktivan. Evropska komisija, u stvari, ne samo da nije obezbedila nikakvu pomoć u implementaciji (gasovoda Južni tok) već su, kao što vidimo, prepreke stvarane u njegovom sprovođenju", rekao je Putin, a prenela ruska RT.

"Pa, ako Evropa ne želi da on bude sproveden, on neće biti sproveden", dodao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ruski gas, kazao je Putin, "biće preusmeren u druge regione u svetu, a to će biti postignuto, između ostalog, kroz promociju i ubrzanu implementaciju projekata u vezi sa tečnim prirodnim gasom".

"Promovisaćemo druga tržišta i Evropa neće dobiti te zalihe, makar ne od Rusije. Smatramo da to nije u ekonomskom interesu Evrope i da šteti našoj saradnji. Ali to je izbor naših evropskih prijatelja", dodao je on.

Projekat Južni tok je u fazi kada "izgradnja sistema gasovoda u Crnom moru mora da počne", ali Rusija, kazao je Putin, još nije dobila odobrenje za taj projekat od Bugarske.

"Ulaganje stotina miliona dolara u gasovod, koji bi morao da se zaustavi kod bugarskih voda, jeste apsurdno, i nadam se da to svako razume", rekao je ruski predsednik.

On je ocenio da se Bugarska, odlažući taj projekat koji bi za nju bio profitabilan, "ne ponaša kao nezavisna država".

Putin je uputio savet bugarskim liderima "da traže odštetu za gubitak profita od Evropske komisije" jer je ta zemlje, kako je rekao, mogla da dobija oko 400 miliona evra godišnje zahvaljujući tranzitu gasa.

On je rekao i da je Rusija spremna da sarađuje s Turskom u izgradnji gasnog centra za Južnu Evropu.

Putin je rekao da će Moskva pojačati isporuke gasa Turskoj i da bi mogla u saradnji sa Turskom da formira centar za zalihe prirodnog gasa na granici sa Grčkom.

Ruski predsednik rekao je i da je ruski naftni gigant Gasprom odlučio da "poveća za tri milijarde kubnih metara" isporuku ruskog gasa Turskoj "kako bi zadovoljio" potrebe te zemlje.

"Smanjićemo za šest odsto cenu prirodnog gasa od 1. januara", 2015. Turskoj, dodao je.

Putin je u Tursku doputovao sa delegacijom od deset ministara.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?