Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Papa neće primiti dalaj-lamu

Papa Franja neće primiti dalaj-lamu koji u petak dolazi u Rim na trodnevni samit dobitnika Nobelove nagrade za mir, izjavio je zamenik portparola Vatikana Čiro Debenetini.

Papa neće primiti dalaj-lamu

"Papa Franja veoma ceni dalaj-lamu, ali neće primiti nijednog dobitnika Nobelove nagrade za mir. On će se video porukom obratiti učesnicima" samita, dodao je Debenetini.

Dobro obavešteni izvori potvrđuju da su napori za približavanje Vatikana s Kinom, krajnja osetljivost Pekinga po tom pitanju i rizik od osvete nad katolicima u Kini razlozi za odluku Vatikana da ne primi dalaj-lamu.

Papa pridaje veliki značaj međuverskom dijalogu, a odnosi s budizmom treba da budu jedna od tema papine posete Šri Lanki od 12. do 14. januara.

Poslednji susret nekog pape s dalaj-lamom bio je u oktobru 2006. godine kada ga je tadašnji poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI primio u privatnu audijenciju.

Vatikan nastoji da uspostavi pune odnose s Kinom, ali za to traži da kineske vlasti obezbede stvarnu slobodu veroispovesti, posebno maloj grupi katolika, i da Vatikan može da određuje biskupe.

Dalaj lama koji je pre 25 godina dobio Nobelovu nagradu za mir, čini se da je danas sve više izolovan u svom egzilu u Indiji.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?