Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Uhapšeni zbog zločina u Štrpcima

Pripadnici MUP-a Srbije i Bosne i Hercegovine uhapsili su 15 osoba osumnjičenih da su 1993. iz voza na relaciji Beograd - Bar izveli 20 ljudi i potom ih ubili.

Uhapšeni zbog zločina u Štrpcima

Oni su po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine lišeni slobode.

Kako je Tanjugu rečeno u tom tužilaštvu u Srbiji je uhapšeno pet osoba, a u Bosni i Hercegovini deset.

Među uhapšenima su komandant interventnog višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, tukli ih, a potom odvezli u pravcu Višegrada. Oteti civili likvidirani su nedaleko od obale Drine.

Na suđenju Nebojši Ranisavljeviću pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. je utvrđeno da je grupa pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, predvođena Milanom Lukićem, zaustavila voz i iz njega izvela 18 Muslimana i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo. Ranisavljević je zbog toga osuđen na 15 godina zatvora. Kaznu je kasnije potvrdio Vrhovni sud Crne Gore.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

U tom zločinu ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.

Kako se navodi u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u Prijedoru i Višegradu lišeni su slobode i O.P. (43), O.K. (51), P.I. (54), R.R. (45), M.N. (52), V.R. (64), D.L. (54) i N.P. (51) zbog sumnje da su počinile krivično delo iz člana 173. KZ BiH "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva", na području Višegrada tokom 1993.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA-e su pretresli i objekte na tri lokacije na području Višegrada kako bi pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Tužilaštva BiH i Srbije su u ovom predmetu formirala zajednički istražni tim, koji je sarađivao sa policijskim agencijama dve države, i godinu dana prikupljao dokaze o počiniocima tog zločina, koji je bio nerasvetljen 19 godina, saopšteno je danas iz Tužilaštva BIH.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih bivših vojnih zvaničnika Vojske Republike Srpske kao nalogodavaca i direktnih izvršila koji su učestvovali u mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u reku Drinu.

Glavni tužioci BiH i Srbije Goran Salihović i Vladimir Vukčević, izjavili su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspeo da rasvetli zločin i na taj način donese nadu i pravdu porodicama žrtava.

Salihović je u izjavi za medije naveo da je ova istraga primer dobre i efikasne saradnje tužilaštava dve zemlje, a na osnovu Protokola o saradnji.

Iz Tužilaštva BIH se navodi da će dve pravosudne institucije iz BiH i Srbije nastaviti saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu biće informisani Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Savet bezbednosti UN.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?