Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Dečaku petarda raznela deo šake

Dečaku M. J. (9) iz Bora petarda je eksplodirala u ruci i nanela mu teške povrede.

Dečaku petarda raznela deo šake
Foto: Ilustracija

Nakon ukazane prve pomoći, dečak je, na insistiranje roditelja, prebačen u niški KBC gde je operisan.

"Bila sam u kući, on je bio ispred zgrade, igrao se i petardu našao na ulici. Tu je bilo dosta dece, neko mu je već dao upaljač... Kada se to desilo, svi su se uplašili. On je došao kući krvave ruke. Nije plakao. Bio je u šoku", opisuje N. J., majka dečaka kome je petarda otkinula meka tkiva sa dva prsta leve šake.

Dečak je sada stabilno. Stradali su mu palac i domali prst, jednog dela tog prsta nema, od nokta nadole. Direktor KC Niš dr Zoran Radovanović kaže da su dečaku sačuvane koštane strukture šake.

Podsetimo, slične nezgode su se dogodile i u Novom Sadu i Bačkoj Palanci pre pet dana kada su dva dečaka završila u bolnici jer su se igrala petardama. Trinaestogodišnjaku iz Bačke Palanke je u Dom zdravlja konstatovana teža povreda srednjeg prsta leve šake, a povređen je kada je na ulici ispred kuće bacao petarde za Božić i jedna je eksplodirala u njegovoj ruci.

Istog dana u Dečijoj bolnici ukazana je pomoć sedmogodišnjem dečaku iz Novog Sada koji je u prisustvu oca na terasi stana zapalio dve petarde, od kojim mu je jedna ostala u ruci. Prilikom eksplozije petardi, dečaku je teško povređena šaka, a prema nezvaničnim saznanjima, amputiran mu je vrh prsta leve šake.

Podsetimo, u Dečijoj bolnici su 2013. imali desetak slučajeva amputacije prstiju zbog povreda od petardi. Još nije poznata statistika za 2014. godinu, odnosno i za početak 2015. godinu.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?