Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Nagrade za Andraša Urbana i Biljanu Srbljanović

"Zlatni lovorov venac za najbolju predstavu u celini" 54. Internacionalnog teatarskog festivala M E S S u Sarajevu dodeljen je predstavi "Koštana", Narodnog pozorišta iz Subotice, dok je predstava "Mali mi je ovaj grob" Hartefakt fonda i Bitefa iz Beograda nagrađena za najbolji dramski tekst.

Nagrade za Andraša Urbana i Biljanu Srbljanović

Žiri sarajevskog teatarskog festivala objavio je laureate u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

"Koštana" u režiji Andraša Urbana proglašena je najboljom predstavom, a za najbolje glumačko ostvarenje nagrađena je Suzana Vuković za ulogu u toj predstavi.

Predstava "Mali mi je ovaj grob" dobila je dva prizanja - Zlatni lovorov venac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text dodeljen je Biljani Srbljanović, dok je sarajevski glumac Ermin Bravo dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje, saopštio je Hartefakt.

Žiri su činili slovenačka glumica Nataša Matjašec-Rošker, nemačka dramaturškinja Karmen Mehnert-Havekost i bosanskoherčegovacki reditelj Nermin Hamzagić.

Žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC) takođe je nagradio predstavu "Koštana", prenela je agencija FENA.

"Zlatni lovorov venac" za najboljeg reditelja dodeljen je Luki Percevalu za predstavu "Front", prikazanoj na otvaranju M E S S-a, a nagrada "Jurislav Korenic" za najboljeg mladog reditelja Frančeski Penini za režiju predstave "Dob".

Festival je održan od 3. do 12. oktobra u Sarajevu, Zenici, Goraždu i Visokom, a na njemu je prikazano 25 predstava iz 18 zemalja.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?