Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Nagrada publike festivala Slobodna zona filmu So zemlje

Pobednički film 10. festivala angažovanog filma "Slobodna zona", prema glasovima publike je dokumentarni film "So zemlje" Vima Vendersa o radu fotografa Sebastijana Salgadoa koji je bio svedok nekih od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji, saopštili su organizatori.

Nagrada publike festivala Slobodna zona filmu So zemlje

Po glasovima gledalaca "Slobodne zone" na drugom mestu je film "Boyhood" reditelja Ričarda Linklajtera, o odrastanju dečaka koji je sniman 12 godina, dok je treće mesto zauzeo dokumentarni film o muzičaru Niku Kejvu "20.000 dana na Zemlji", reditelja Ijana Forsajta i Džejn Polard.

Četvrto mesto glasovima publike pripalo je filmu o životu jedne od najvećih žena fotografa 20. veka "U potrazi za Vivijen Majer", dok je peto mesto pripalo filmu "1971." Džoane Hamiliton o otkrivanju tajnih spisa američkih tajnih službi.

Filmski festival "Slobodna zona", koji se i ove godine održao u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u osam bioskopa, posetilo je više od 23.000 gledalaca.

Na festivalu, na kome je prikazano 26 igranih i dokumentarnih filmova, najveću posećenost su zabeležili filmovi "Boyhood", "20.000 dana na Zemlji", "So zemlje", "Potraga za Vivijen Majer", "Motivacija: nula", "Povratak u Homs", "Ljubavna odiseja", "Potraga za Felom" i "Da li je visok čovek srećan?".

Najavljeno je da će i ove godine "Slobodna zona" u saradnji sa Naxi radijom i Sae institutom dodeliti nagradu za publiku za tri najbolje kritike /recenzije/ kratka eseja o jednom od filmova sa programa festivala.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?