Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Sećanje na legende - Džona Lenona i Džima Morisona (VIDEO)

Svet rokenrola, posebno obožavaoci legendarnih grupa "Bitls" i "Dors" danas obeležavaju dva datuma - 34 godine od ubistva Džona Lenona i 71 godinu od rođenja Džima Morisona.

Sećanje na legende - Džona Lenona i Džima Morisona (VIDEO)

Džon Vinston Lenon, rođen 9. oktobra 1940. godine u Njujorku, bio je pevač, kompozitor i gitarista grupe Bitls. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član Bitlsa Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike, ali je Lenon važio za dušu i um "Bitlsa", i za života postao je muzička ikona 20. veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme svih vremena.

Njegove najpoznatije solo pesme su "Imagine", "Jealous Guy", "Give Peace A Chance".

Lenon je posle raspada Bitlsa 70-ih godina bio najčuveniji Bitls, pre svega zbog svojih pacifističkih stavova ali i veoma zapažene muzičke karijere.

Lenona je 8. decembra 1980. godine u Njujorku, na zaprepašćenje svetske javnosti, ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen, koji je još u zatvoru.

Muzičar je ubijen ispred svoje zgrade dok se vraćao kući sa suprugom Joko Ono iz studija gde su snimali materijal za novi album.

Ranije tog dana, njegov ubica je čekao ispred Lenonove zgrade kako bi dobio njegov autogram. Tom prilikom je jedan od obožavalaca, amaterski fotograf Pol Goreš slikao trenutak kada Lenon daje Čepmenu autogram. To je poslednja Lenonova fotografija.
Džim Morison bi proslavio 71. rođendan

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u Melburnu. Bio je pevač i vođa "Dorsa" i smatran za jednog od najharizmatičnjihih pevača u istoriji rokenrola.

Sećanje na legende - Džona Lenona i Džima Morisona (VIDEO)

Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet  beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno sebe smatrao pesnikom pod uticajem Vilijama Blejka, Šarla Bodlera i Artura Remboa.
s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?