Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Preminuo Ričard Atenborou

Proslavljeni britanski reditelj i filmski i pozorišni glumac Ričard Atenborou preminuo je juče, potvrdio je njegov sin Majkl. Atenborou je 29. avgusta trebalo da proslavi 91. rođendan.

Preminuo Ričard Atenborou

Ričard Atenborou je dobitnik brojnih nagrada, između ostalog i Oskara za najbolji film i režiju biografskog filma "Gandi", zatim četiri nagrade BAFTA i četiri Zlatna globusa. Režirao je i filmove "Čaplin", "A Bridge Too Far", "In Love and War", "Shadowlands", "The Angry Silence" i druge.

Prvi film koji je režirao je "Oh! That Lovely War" iz 1969. godine. Ostvario je veliki broj filmskih uloga, među kojima su one iz "Velikog bekstva", "Parka iz doba Jure", "Čuda u 34. ulici"... Poslednji film koji je režirao i u kojem je glumio je ostvarenje iz 2007. godine - "Closing the Ring".

Rođen je 29. avgusta 1923. godine u Kembridžu u Engleskoj, a počeo je da glumi sa 12 godina. Bio je predsednik Kraljevske akademije dramskih umetnosti, a takođe je bio poznat po velikom angažovanju kao ambasador dobre volje za UNICEF i druge humanitarne organizacije. Od kako je pre šest godina doživeo šlog i pao niz stepenice, koristio je invalidska kolica.

Njegov mlađi brat je Dejvid Atenborou, prirodnjak i voditelj BBC-jevih emisija o prirodi.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?