Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

'Prokleta avlija' premijerno u Beogradu 2. oktobra

Beogradska premijera plesne predstave "Prokleta avlija" Nacionalne fondacija za umetničku igru, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Festivalom Grad Teatar iz Budve, planirana je za 2. oktobar, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Prva repriza je 10. oktobra na istoj sceni.

'Prokleta avlija' premijerno u Beogradu 2. oktobra

Za prvu plesnu predstavu po motivima Andrićevog romana, originalnu muziku je napisao Zoran Erić, a koreografiju je uradila Dana Rutenberg iz Izraela. Scenario, režiju i scenografiju potpisuje Nebojša Bradić. U predstavi igraju Milica Jević, Tijana Šebez, Nikola Tomašević, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski, a asistent koreografa je Marija Janković-Šehović.
"Prokleta avlija" je imala svoju premijeru na Festivalu Grad Teatar u Budvi, i to 22. jula, sa dve reprize 23. i 24. jula. Prepuno gledaliste je sve tri veceri nagradilo umetnike pravim, viseminutnim ovacijama, dok su crnogorski mediji složno izvestili o tome da je "Prokleta avlija" obelezila ovogodišnji festival u Budvi. Predstava je otvorila i festival Ratkovićeve večeri u Bijelom Polju, 3. septembra.

Realizaciju plesne predstave "Prokleta avlija" su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Skupštine Grada Beograda, Ambasada Izraela u Beogradu i Banka Intesa.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana pre pet godina u Beogradu, odlukom Ministarstva kulture. U saradnji sa Akademijom Teatra milanske Skale i Akademijom Vaganova iz Sankt Petersburga, pokrenut je najbolji program za edukaciju mladih baletskih talenata u Srbiji, odnosno Baletska skola koja nudi rad sa vrhunskim pedagozima iz inostranstva. "Prokleta avlija" je prva produkcija koju je Fondacija ostvarila sa profesionalnim igračima.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?