Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Režiser Mik Geris gost Festivala srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike održaće se od 14. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Režiser Mik Geris gost Festivala srpskog filma fantastike

Počasni gost je američki režiser, scenarista i producent Mik Geris (Mick Garris), poznat po ekranizacijama Stivena Kinga (Stephen King), saopštio je danas organizator, udruženje Mladi kadrovi iz Beograda.

Geris je režirao TV-serijske adaptacije Kingovog "Uporišta" (The Stand), "Vreće kostiju" (Bag Of Bones), "Isijavanja" (The Shining) i "Riding The Bullet", a takođe je režirao film "Sleepwalkers" (1992) po originalnom Kingovom scenariju.

On je i idejni tvorac uspešnog serijala "Masters Of Horror" na kablovskoj televiziji HBO koji je 2005. i 2006. okupio najveće majstore žanra strave i užasa, i nekima od njih, poput Džona Karpentera (John Carpenter) i Darija Arđenta (Dario Argento) - revitalizovao karijere.

Gerisu će na zatvaranju festivala 17. oktobra u Domu omladine Beograda biti uručena nagrada Koskar za specijalni doprinos fantastici.

Tog dana će se održati tribina sa Gerisom, i biti priređeno druženje s njim.

Festival srpskog filma fantastike, kojem je ovo deveto izdanje, od ove godine, pored domaće i regionalne, ima međunarodnu takmičarsku selekciju, za nagradu Koskar.

O pobednicima će odlučiti žiri u sastavu Dejan Zečević, filmski režiser (Srbija), Dejan Ognjanović, filmski kritičar i teoretičar horor žanra (Srbija) i Jurica Hižak, režiser i osnivač Trash film festivala iz Varaždina. (Hrvatska).

U domaću takmičarsku selekciju selektori su uvrstili 12 filmova, u regionalnu četiri, i u međunarodnu 19 filmova.

U konkurenciji za nezvaničnu festivalsku nagradu Piramida, na osnovu konkursa na temu "Slovenska mitologija", takmičiće se sedam filmova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival će 14. oktobra imati "nulti" dan, kada će na programu biti dugometražni film švajcarskog autora Olivijea Beguina (Olivier Beguin) "Ćimeres", kao i posebne festivalske selekcije.

Zvanično otvaranje Festivala predviđeno je za sredu, 15. oktobar u 19 sati, uz dugometražni film Luke Bursaća "Tmina" (2014), i "Mamulu" Milana Todorovića.

Prateći program će, kao i prethodne dve godine, činiti Šetnja zombija, zakazana za 18. oktobar na Trgu Nikole Pašića, kao akcija humanitarnog karaktera.

U Domu omladine Beograda će se 15-17. oktobra održati manifestacija Pro Make-Up Show. Organizuje je kompanija Kryolan Srbija, a čine je seminar scenske šminke, takmičenja u modnom šminkanju, body artu i specijalnim efektima i modne revije kreatora iz regiona.

Tokom Festivala srpskog filma fantastike održaće se izložbe ilustracija Boba Živkovića, skulptura Nemanje Djurića i kostima Ljibice Dolašević. Na otvaranju je predviđen performans grupe Vilindar.

Festival srpskog filma fantastike organizuje udruženje Mladi kadrovi u partnerstvu s Domom omladine Beograda i Muzejem jugoslovenske kinoteke. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije, a među ostalim sponzorima su kompanije Foks, Knjaz Miloš i Kryolan Srbija.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?