Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Grin fest od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda

Međunarodni festival zelene kulture "Grin fest" (Green Fest) održaće se od 29. do 31. oktobra u beogradskom Domu omladine, najavili su organizatori.

Grin fest od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda

Program manifestacije će biti podeljen u tri dela - filmski, obrazovni i izložbeni, kazao je na konferenciji za novinare programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić.

On je dodao da će u okviru filmskog programa biti prikazano osam revijalnih filmova, za koje je publika najviše zainteresovana, od čega sedam premijera u Srbiji, ali i u jugoistočnoj Evropi.

Šćekić je dodao da je ove godine za takmičarski program za kratki amaterski film konkurisalo 447 filmova iz 54 zemlje, što je više nego za četiri godine ukupno, koliko se taj festival održava u Beogradu. Žiri je kao najbolje među njima odabrao 52 filma, koji će biti prikazani na festu.

On je najavio i 24 radionice, predavanja i panel diskusije. Za učenike osnovnih i srednjih škola predviđene su radionice bazirane na konceptima vršnjačke i ekspertske edukacije, a za studente i širu javnost šet predavanja univerzitetskih profesora, između ostalog o klimatskim promenama, razvoju održivih gradova.

U izložbenom delu učestvovaće 24 izlagača, rekao je Šćekić.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da je festival dokaz da država bez civilnog sektora nema kapaciteta da funkcioniše.

Jedan od glavnih razloga održavanja "Grin festa" je prema njegovim rečima, razvijanje svesti kod građana o značaju zaštite životne sredine.

Trivan je dodao da su u ovoj godini značajno povećane prirodne katastrofe, i da se postavlja pitanje "šta mi kao društvo činimo da bi posledice bile manje".

On je ocenio da bi za početak trebalo smanjiti emisiju ugljen dioksida (CO2), ali da bi i država morala "mnogo ozbiljnije da se organzije, jer se više ne može prepustiti slučaju da brojni vodoprivredni i antierozivni objekti budu zapušteni".

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Marko Stojanović kazao je da ta ustanova insistira na besplatnim organizovanim programima i ocenio da nije sve u novcu, već i u dobroj volji, koja je trenutno Srbiji potrebna.

Na skupu je rečeno da će se za vreme trajanja manifestacije sakupljati knjige za biblioteku "Vlada Aksentijević" iz Obrenovca, koja je uništena u poplavama i apelovano je na sve posetioce da donesu barem po jednu knjigu.

Ulaz na "Grin fest" je besplatan, ali zbog ograničenih kapaciteta Doma omladine, karte je neophodno rezervisati na www.greenfest.rs.

Ovogodišnji peti "Grin fest" održava se uz pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Sekretarijata za kulturu i podršku kompanije Lenovo, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?