Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Nišville: Džez opstanak

Čak 80 koncerata izvešće 560 ovogodišnjih učesnika tradicionalnog i čuvenog Nišville festivala i to na sedam bina, a kako direktor festivala Ivan Blagojević, malo u šali, a malo u zbilji kaže "Niš brine o svojoj severozapadnoj provinciji Beogradu koja je pogođena sušom..." (džeza prim. aut), te će svi oni kojima je južna prestonica džeza daleko, moći da deo programa vide i čuju na Kolarcu, piše "Danas".

Nišville: Džez opstanak

Iako je festival proglašen manifestacijom od nacionalnog značaja i uvršten u međunarodnu ponudu kulturnog turizma, Ministarstvo kulture i informisanja nije promenilo odluku da Nišville festival ne dobije novac, zapravo, festival nije prošao na konkursu. Zbog situacije u kojoj se nalazi džez, ali i festival koji decenijama nastoji da opstane, organizatori ovogodišnji festival nazivaju i Jubilarni džez opstanak.

Pre prve festivalske večeri, tradicionalno će biti održan koncert u čast Šabanu Bajramoviću na River stejdžu "Prijatelji Šabanu", ali, kako je Blagojević najavio, uvodni program počeće još 12. avgusta predstavom "Kokoške su na džezu" u sklopu Nišville jazz teatra. U niškoj Galeriji Art 55 biće postavka fotografija sa lanjskog festivala "Jazz from the South".

Nišville promoviše kulturne vrednosti kroz program "Kultura bez granica", a kao podršku NIS je organizovao konkurs "Imaš li žicu za Nišville", koji omogućava mladim i neafirmisanim muzičarima da nastupe. Na ovaj konkurs prijavilo se gotovo 50 bendova, a tri najbolja biće proglašena 10. avgusta i biće im omogućen nastup na Nišville-u na Youth stejdžu kao i profesionalni snimak nastupa.

Među izvođačima su i Kendi Dulfer, saksofonistkinja koja se, prema rečima organizatora, uvek rado vraća na scenu Nišvila, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Fish in oil, The Cookers i za kraj, čuveni Blues Brothers Band.

Osim glavnog programa na Earth i Sky binama, Nišville će i ove godine imati mnoštvo besplatnih muzičkih programa (Open, Youth, Welcome i Matine stejdževi), projekcije džez i muzičkih filmova na Movie stejdžu, izložbe, promocije knjiga i časopisa, tradicionalni Nišville workshop.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?