Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Kako očuvati omiljenu odeću da što duže traje

Finansijske prilike danas gotovo nikome ne dopuštaju da se povremeno počasti nekim novim odevnim predmetom pa je pametno obratiti pažnju kako što duže sačuvati omiljene komade i produžiti im vek trajanja.

Kako očuvati omiljenu odeću da što duže traje

1. Kašmir i osetljiva odeća

Neke tkanine nakon mnogo pranja pucaju i uništavaju se, a kašmir je među najosjetljivijima. Takvu odeću perite na ruke u toploj vodi i s blagim deterdžentom.

2. Visoke pete

Dobre štikle, koje volite i koje ste skupo platili, nemojte uništavati vozeći auto u njima. Stilistkinja Elena R. Aronson ističe da na gumenim tepisima uništavamo petu, a na papučicama potporu na tabanu.

3. Zaštita za pazuh

Ako koristite jače dezdoranse koji s vremenom uništavaju odeću, nabavite uloške koji se mogu prilepiti na odeću i koji će upiti višak znoja i zaštitnog spreja koji koristite.

4. Bela odeća

Bez obzira što vam se ne čini da je bela bluza prljava od jednog nošenja, svejedno je operite. Na materijalu se sakupljaju telesni mirisi i ulja, parfem koji ste stavili ili dezodorans pa će se tkanina pre uništiti ako je ne budete održavali.

5. Tamna odeća

Za razliku od bele boje, sva tamna odeća bledi što se više pere. Procenite što morate da operete, a što možete da iskoristite još nekoliko puta, poput crnih pantalona.

6. Peglanje

Svu crnu odeću takođe obavezno peglajte sa unutrašnje strane da ne bi ostala sjajna od pegle. Stručnjak za tekstil Kris Olsbruks dodaje da gledate oznake na odeći i peglate primerenom temperaturom da ne bi oštetili tkaninu.

7. Vunene čarape

Vuna odlično upija telesne mirise pa čarape od vune možete koristiti uvek kada nosite patike. Tako ćete ih duže sačuvati, jer neće navući neugodne mirise.

8. Nakit

Nakit nikad ne umačite u vodu jer se on tako uništava. Ako, na primer, idete na plivanje ili pripremate opuštajuću kupku kod kuće, skinite svo prstenje, ogrlice i naušnice.

9. Grudnjaci

Vlasnica jednog lanca prodavnica donjeg veša, Suzan Netero, savetuje da ne nosite isti grudnjak nekoliko dana zaredom jer će tako pre izgubiti formu. Ako isti grudnjak ne nosite svaki dan dopuštate da se vlakna opet vrate u prvobitno stanje i čuvate ga.

10. Čuvanje torbi

Torbe je najpametnije držati na polici jer se ručke uništavaju ako torba visi na vešalici. Vlasnik njujorške prodavnica torbi Artbag Kris Mur kaže kako na taj način ručke brže pucaju, a vešalice mogu ostaviti oznake i napraviti štetu.

11. Patike

Vežbate redovno i volite puno vremena da provodite u prirodi pa verovatno uvek imate rezervne patike u automobilu. Ali to nije dobro rešenje za njih, jer vremenski uslovi poput visokih temperatura ili jakih hladnoća loše utiču na materijal.

12. Održavanje farmerki

Većina ljudi uništi omiljene farmerke jer ih prečesto pere. Sve tamne komade perite naopako i izbegavajte sušilicu za veš.

13. Odela i kompleti

Sako sa suknjom ili gornji i donji deo trenirke trebate uvek prati zajedno. Razlog tome je to što će inače tkanine različito gubiti boju ili nijansu i više neće izgledati kao komplet.

14. Zatvarači, dugmići i pranje odeće

Možda ste već imali neugodno iskustvo da ste ostavili otvoren zatvarač na majici, a on je uništio drugi odevni predmet. U svakom slučaju, sve zatvarače, dugmiće i slične delove obavezno zatvorite i zakopčajte da ne bi zapeli za ostalu odeću u mašini za veš i oštetili je.

15. Zaštitite cipele

Na cipele stavite dodatne gumene đonove koji će im produžiti vek trajanja i zaštititi ih od trošenja i habanja. Ne koštaju puno i svaki obućar ih lako i brzo napravi.


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?