Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Uklonite mrlje sa drvenog nameštaja

Postoji više načina za uklanjanje tragova koje je voda ostavila na drvenim površinama, bilo na podu ili nameštaju. Važno je da, pre nego što počnete da skidate mrlje sa poda, prethodno uklonite tragove sredstva za poliranje, kojim je parket bio premazan.

Uklonite mrlje sa drvenog nameštaja


Na drvenu površinu na kojoj su ostali tragovi od vode (na primer od čaše) direktno nanesete dve kašičice majoneza i to u obliku kruga. Ostavite ga da deluje preko noći, a ujutru taj deo prebrišite krpom. Ako je mrlja vidljiva, ponovite postupak.

Pojedine bele krugove na drvenom podu ili nameštaju, nastale od vode, možete da ublažite jednostavno, tako što ćete taj deo tretirati fenom za kosu, ali podešenim na najnižu temperaturu.

Možete i da na uflekani deo stavite meku, pamučnu krpu, a preko nje i peglu podešenu na srednju temperaturu. Peglu držite na krpi, ali na svakih 30 sekundi je podižite da proverite da li je beli trag još na drvetu. Ako strahujete da biste izvorom toplote mogli da još više oštetite pod, onda na fleku nanesite malo majoneza, vazelina ili limunovog ulja, pa taj deo trljajte krpom.

Na tvrdokornijim mrljama ova sredstva možete da ostavite da deluju i nekoliko sati.

Pojedini stručnjaci savetuju da upotrebite pastu za zube za skidanje belih fleka nastalih od vode. Možete i da kombinujete majonez (ili neko drugo sredstvo na bazi ulja) sa malo pepela od cigareta. U slučaju belih fleka, upotrebite i mineralno ulje. Nakapajte ga na meku krpu pa time trljajte uflekano mesto, ali ulje nemojte da ispirate već ga ostavite da tako prenoći.

Možete da koristite i mešavinu sode bikarbone i paste za zube. Nije važno u kojoj proporciji, samo je bitno da to ne bude gel-pasta, već ona gusta, bela. Mešavinu utrljavajte krpom na drvenu površinu sve dok fleka ne nestane.

Za uklanjanje tamnih mrlja nastalih od vode preporučuje se oksalna kiselina, znatno jača od sirćetne, jer ne menja boju drveta. Obično se nanosi nekoliko puta dok fleka potpuno ne izbledi. Nakon tretiranja, uflekano mesto isperite vodom ili mešavinom vode i malo sode bikarbone.

Sve ovo, naravno, nemojte da isprobavate na vrednim komadima nameštaja, koji se smatraju antikvitetima. Za to vam je ipak potreban stručnjak.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?