Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Jednostavni saveti za duži vek veš mašine

Teško bismo mogli da funkcionišemo bez veš mašine i kao da nema većeg problema kada se pokvari, a prljav veš počne da se gomila…

Jednostavni saveti za duži vek veš mašine


Da biste što duže imali ispravnu veš mašinu, treba je pravilno koristiti i redovno čistiti. Za čišćenje mašiine, dovoljan vam je samo jedan sastojak koji nije skup i uglavnom ga imate kod kuće - sirće. Pa krenimo redom i počnimo od unutrašnjosti.

Bubanj mašine bitno je čistiti jer se u njemu mogu nakupiti bakterije, a veliki problem često zna da stvara i neprijatan miris. Taj ćete problem najjednostavnije rešiti alkoholnim sirćetom. Ubacite četiri kašičice običnog belog sirćeta i vruće vode pa zavrtite jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa sirće nije ispralo, ponovite to još jednom.

Na isti način možete očistiti i spoljni deo mašine. Uzmite sirće i vodu pa napravite sredstvo za čišćenje. Možete uzeti i samo sirće pa sunđerom izribati kamenac od sapunice i vode te posle prebrisati. Sirće će ih izvrsno otopiti. Osim sunđera za pranje, možete koristiti i krpicu od mikrofibera koja će dobro upiti tečnost.

Takođe je teško očistiti i nečistoće na gumi kod vrata. Osim toga, to je idealno mesto za buđ i gljivice. Neke gume se jednostavno vade, pa je umočite u vodu i sirće i pustite pola sata da se skine prljavština, a za to vreme operite okvir vrata. Ako to nije slučaj, možete krpicu navlažiti sirćetom pa je prisloniti na gumu i pustiti da stoji desetak minuta da se manje mučite.

Isto tako možete očistiti i posudice za deterdžent i omekšivač. Ponekad se ostaci zavuku u najuže delove, a tada vam treba malo kreativnosti. Možete ih, na primer, izribati starom četkicom ta zube. Jednom mesečno je dovoljno…

Kako čuvati veš mašinu?

Uvek je pametnije staviti manje nego više deterdženta. Osim što će višak ostati na odeći i može izazvati alergije, tokom vremena na bubnju i cevi za vodu može se stvoriti sloj koji je opasan budući da izaziva oštećenja.

Veš izvadite čim je pranje gotovo jer stajanjem može stvoriti buđ i gljivice unutar perilice. Kada je ne koristite, ostavite vrata otvorena da se vetri. Tako ćete sprečiti nakupljanje buđi ili gljivica zbog vlažnosti.

Nemojte stavljati više veša nego što je predviđeno jer se neće dobro oprati, a nekoliko je puta dovoljno da se mašina ošteti.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?