Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Greške pri čišćenju koje vas mogu skupo koštati

Deterdžent, sirće, vruća voda - sve od navedenog je korisno za čišćenje doma. Međutim, neke od navedenih stvari treba izbegavati, zavisno od toga šta čistite.

Greške pri čišćenju koje vas mogu skupo koštati

Sirće

Korišćenje sirćeta za čišćenje drvenih podova, kamenih pločica i dekorativnog kamena može izazvati oštećenje površina tako što će nakon čišćenja sirćetom izgledati “beživotno”.

Sapun/Deterdžent

Korišćenje sapuna i deterdženta može delovati agresivno te oštetiti tepihe i kožne površine.

Izbeljivač

Hlor u izbeljivačima je prilično agresivan i savršen je za čišćenje kupatila, ali izuzetno je štetan za proizvode od nerđajućeg čelika, uključujući i posuđe.

Amonijak

Iako je efikasan u borbi protiv mrlja, amonijak može biti vrlo štetan i s njim nikad ne bi trebalo čistiti presvlake na foteljama, tapaciranim stolicama, trosedima... Može uzrokovati promenu boje na tkaninama.

Čelična vuna

Čelična vuna je odlična za čišćenje sasušenih i skorelih prljavština, ali može uzrokovati oštećenja na materijalima i površinama koje su 'mekše' od nje, kao što su proizvodi od inoksa te posuđe od izlivenog gvožđa.

Vruća voda

Čišćenje metala poput olova i srebra s vrućom vodom može ukloniti “zamagljenost”, ali isto tako može i oštetiti sjajnu površinu. Za čišćenje srebrnine potrebno je koristiti pastu za poliranje.

Metla od slame

Iako ih gotovo svi imaju i koriste u domu, metle od slame mogu izazvati više štete nego koristi. Za čišćenje pločica radije koristite krpu za prašinu ili usisavač jer metla od slame može da stvori sitne ogrebotine, savetuje Magazin.hr.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?